Cilt: 3 Sayı: 2, 30.06.2023

Yıl: 2023

Uluslararası İlişkiler ve Politika Dergisi (ULİPOD); Uluslararası İlişkiler ile Siyaset Bilimi alanlarında kamu yararını gözeten ve kâr amacı gütmeyen, ücretsiz, erişime açık, çift - körleme hakemlik ilkelerine uygun çalışmaları yayına hazırlayarak literatüre katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Dergimizde alanındaki özgün makalelerin yanı sıra, kitap ve makale incelemeleri de yayınlanmaktadır.

Uluslararası İlişkiler ve Politika Dergisi (ULİPOD); belirlenen amaç doğrultusunda uluslararası ilişkiler, uluslararası politika, siyasi tarih, devletler hukuku, terör ve güvenlik çalışmaları, bölge çalışmaları, göç çalışmaları, diplomasi, ekonomi politik, dış politika ve siyaset bilimi kapsamına giren konularda makale, kitap incelemesi ve kitap eleştirisi gibi çalışmaları yayınlamaktadır.

Uluslararası İlişkiler ve Politika Dergisi Yazım Kuralları


Makaledeki Başlıklar

Makalenin hem Türkçe hem İngilizce başlığı olmalıdır. Başlık, Times New Roman yazı biçiminde, 12 punto, 1 satır aralığı ve ortalı olarak büyük harflerle yazılmalıdır. İlk önce Türkçe başlık ardından İngilizce başlık yazılmalıdır. Makaledeki iç başlıklar, ilk harfleri büyük ve kalın olarak sola dayalı şekilde numaralandırılarak yazılmalıdır. Alt başlıklar ise sistematik biçimde numaralandırılmalıdır. Özet, Abstract, Giriş ve Sonuç başlığı ise numaralandırılmadan yazılmalıdır.



Yazar(lar)ın Bilgileri

Hakem süreci tamamlandığında makale yazarı, önce makalenin başlık formatına uygun olarak Türkçe ve İngilizce başlığını yazmalıdır. Daha sonra başlığın bir satır altına gelecek şekilde yazar(lar)ın adı ve soyadı, Times New Roman, 11 punto, ortalı şekilde yazılmalıdır. Yazar(lar)ın unvanı, görev yeri, e-posta adresi, ORCID numarası dipnot olarak (10 punto/Times New Roman) verilmelidir. Diğer açıklamalar için yapılan dipnotlar metin içinde ve sayfa altında numaralandırılarak verilmelidir.




TÜRKÇE BAŞLIK

İNGİLİZCE BAŞLIK

Yazar 1* Yazar 2**







-----------------------------------------------

* Prof. Dr., Üniversitesi, Fakültesi, Bölümü, mail adresi, ORCID: https://orcid.org/0000-0000....

** Dr., Üniversitesi, Fakültesi, Bölümü, mail adresi, ORCID: https://orcid.org/0000-0000....








Öz/Abstract

Yazarın isminden sonra makalenin kapsamını ve özgünlüğünü ifade eden (en fazla 250 kelime) Türkçe ve İngilizce özet bulunmalıdır. Her iki özetin altında metnin kapsamını ifade eden 3-5 arası anahtar kelime yer almalıdır. “Öz, Abstract ve Anahtar Kelimeler” baş harfleri büyük, kalın, 10 punto/Times New Roman ve tek satır aralığı ile paragraf boşluğu bırakılmadan yazılmalıdır.


Yazı Biçimi ve Sayfa Düzeni

MS Word dosyası olarak hazırlanan çalışmalarda Times New Roman yazı tipi kullanılmalıdır. Ana metin kısmı 12 punto ve 1 satır aralıklı; dipnotlar 10 punto ve 1 satır aralıklı iki yana yaslı olarak yazılmalıdır. Yazılar, öz ve kaynakça hariç 10.000 (on bin) kelimeyi geçmemelidir.

A4 boyutunda üstten 2,5 cm, alttan 2,8 cm, sağdan 1,5 cm ve soldan 2 cm boşluk bırakılarak satır sonu tirelemesiz yazılmalıdır. Sayfa numaraları ilk sayfa hariç tüm sayfalarda alt sağ köşede belirtilmelidir.

Metin içindeki alt başlıklar ile paragraflar arasındaki aralık; önce: 6nk ve sonra: 6nk olmalı ve ilk satır (Başlık ve Paragraf Başı Dâhil) 1,25 cm soldan başlamalıdır.

Bölümler

Giriş bölümünde yazının hipotezi ve kapsamı üzerinde durulmalıdır. Gelişme bölümünde ise giriş bölümünü ara ve alt başlıklarla veri, görüş, yorum ve tartışmalarla desteklenmelidir. Sonuç bölümünde ise makalede ulaşılan sonuçlar, önerilerle desteklenerek açıklanmalıdır.


Tablo, Şekil ve Görsel

Şekil, resim, grafik ve tablolar numaralandırılmalıdır. Şekil, resim ve grafik adları altında; tablo adı tablonun üzerinde yer almalıdır. Şekil, resim, grafik ve tablo içerisindeki yazı ve rakamlar 10 punto yazılmalıdır.

Grafiklerinin Windows MS Word’de açılabilir olması, grafik ve tabloların numaralandırılması gerekmektedir. Tablolar, figürler, resimler ve çizelgeler derginin sayfasına uygun boyutta olmalıdır. Eğer gerekiyorsa daha küçük puntolarla ve tek satır aralığıyla da yazılabilirler. Fotoğraflar .jpeg formatında ve yeterli boyutlarda ve metin içinde ilgili yerlerde olmalıdır.


Alıntı ve Referanslar

Metindeki doğrudan alıntılar tırnak içinde ve italik olarak yazılmalıdır. Blok alıntılarda ise sağ ve soldan 1 cm içerde başlanmalı; tek satır aralığı kullanılarak 10 punto, italik ve tırnak içerisinde yazılmalıdır.

Tek yazarlı bir esere atıf yapılıyorsa metnin uygun yerine parantez açılarak yazarın soyadı, eserin yayın tarihi ve alıntının sayfa numarası belirtilmelidir.

Kitap ve Makale

Tek Yazarlı:

Soyadı, A. (Yılı). Kitabın İsmi, Basım Yeri: Yayın Evi. Soyadı, A. (Yılı). “Makalenin Başlığı”, Yayımlandığı Dergi, Cilt/Volume No (Sayı/Issue), sayfa aralığı.

Örnek;

Kaynakça

Akbaş, Z. (2011). Irak Sorununun Uluslararası Boyutu ve Türkiye, Ankara: Barış Kitap.

Akbaş, Z. (2015). “Türkiye’nin Fırat ve Dicle Sınıraşan Sularından Kaynaklanan Güvenlik Sorunu ve Çatışma Riski”, Bilig, Sayı:72, ss. 93-116.

Gönderme

(Akbaş, 2011: 34).

İki yazarlı bir çalışma için her göndermede iki yazarın soyadı da yer almalıdır:

Akbaş, Z. ve Cumbul, Ş. F. (2021). Sınıraşan Su Sorunu ve Güvenlik Olgusu Ortadoğu Örneği, Bursa: Ekin Yayınevi.

(Akbaş ve Cumbul, 2021: 81).

Üç veya daha fazla yazarlı çalışmalarda gönderme yaparken birinci yazarın soyadı yazıldıktan sonra vd. kısaltması kullanılmalıdır. Kaynakçada ise ilk üç yazar açıkça yer almalı, sonraki yazarlar için ise vd. kısaltması kullanılmalıdır:

Akbaş, Z., Babahanoğlu, V. ve Çaylı, Ş. (2016). “Kapitalist Küreselleşmenin Ortadoğu’da Sosyo-Ekonomik ve Politik Alana Etkileri: İstikrar ve Kalkınma İçin Fırsat Mı Tehdit Mi?”, Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt:6, Sayı:2, ss. 86-108.

(Akbaş vd., 2016: 105).

Editörlü Kitapta Bölüm

Yazarın Soyadı, A. (Yıl). "Bölümün Adı", Kitabın Adı, Editörün A. Soyadı (Ed.), Baskı Sayısı, Basım Yeri: Yayın Evi.

Örnek;
Babahanoğlu, V. (2023). "Uluslararası İlişkilerde Realist Teoriler ve Güvenlik", Güvenlik, Çatışma ve Terör: Olgusal ve Teorik İncelemeler, Z. Akbaş (Ed.), 1. Basım, Bursa: Dora Yayınevi.

Yayımlanmış veya Yayımlanmamış Yüksek Lisans/Doktora Tezi

(Soyadı, Yılı: Syf).

Soyadı, A. (Yılı). Tez Başlığı, Yayınlanmamış Doktora/Yüksek Lisans Tezi, Üniversitesi, Enstitüsü, İli.

İnternet Kaynaklı Alıntılarda

Metin içi göndermelerde eğer yazar biliniyorsa; parantez içerisinde (Soyadı, Yılı) gösterilmeli ve kaynakça kısmında internet adresi ve adrese erişim tarihi belirtilmelidir. Yazar bilinmiyorsa internet adresinin/kurumun ismi ve yayım yılı belirtilmelidir.

Örnek: Yazar Biliniyorsa, (Akbaş, 2021). Yazar Bilinmiyorsa, (ULİPOD, 2021).

Kaynakçası: Akbaş, Z. (2021). “Arap Baharı ve Ortadoğu’da Yeni Denklemler”, ULİPOD, https://ulipod.com/?mod=sayfabilgi&sayfa_alias=Dergi%20Hakk%C4%B1nda, (Erişim Tarihi: 28.10.2021).

ULİPOD (2021). “Arap Baharı ve Ortadoğu’da Yeni Denklemler”, ULİPOD, https://ulipod.com/?mod=sayfabilgi&sayfa_alias=Dergi%20Hakk%C4%B1nda, (Erişim Tarihi: 28.10.2021).

Kaynakça

Kaynakça bölümü makale metninin sonunda bulunmalı ve 10 punto/Times New Roman biçiminde iki yana yaslı olarak yazılmalıdır. Sadece gönderme yapılan kaynaklara yer verilmeli ve yazar soyadına göre alfabetik sıralanmalıdır. Bir yazarın birden fazla eseri var ise sıralamada yayın tarihi dikkate alınmalıdır. Yazarın aynı yılda yayımlanan birden fazla eseri var ise kaynaklar a, b, c şeklinde kodlanarak sıralamaya konmalıdır.

Bazı bilgileri bulunmayan kaynaklarda ilgili yere “yayın yeri yok, yayıncı yok, tarihsiz” şeklinde ifadeler eklenmelidir.

Bilimsel Araştırma Etiği
Verilerin elde edilmesinde, analizinde, yorumlanmasında ve sonuçlara ulaşılmasında bilimsel yöntemlerle hareket edilir. Bilimsel olmayan sonuçlar araştırma sonucu olarak gösterilemez.
Araştırma sürdürülürken ulusal ve uluslararası anlaşmalara bağlı kalınması ve yetkili makamlardan izin alınması gerekmektedir.
Çalışmalarda elde edilen verilerin, yetkililerin izin verdiği ölçüde ve biçimde kullanılması gerekmektedir. Sunulmaması gereken verilerin gizli kalması esas olmalıdır.
Araştırmacılar, araştırma sonucunda oluşabilecek olumsuz durumları ilgili kişilere ve kurumlara bildirmekle yükümlüdürler. Her araştırmacı, oluşabilecek bu olumsuz durumlar sebebiyle araştırmaya katılmama hakkına sahiptir.

Yayın Etiği
Bilimsel araştırma ve yazım aşamasında çalışmaya herhangi bir katkısı olmayan kişiler, yazar olarak gösterilmemelidir.
Yazar(lar), etik sayılmayan davranışlar olarak belirtilen sorumsuz yazarlık, korsanlık, çoklu yayın, bölerek yayınlama, taraflı kaynak, taraflı yayın, insan-hayvan etiğine aykırılık gibi durumlardan kaçınmalıdır.
Yazar(lar), aday makalenin yazım aşamasında, dergide belirtilen atıf sistemine uygun hareket etmelidir.
Yayınlanmamış veya sunulmamış çalışmalar kaynak olarak gösterilmemelidir.
Herhangi bir çalışmanın tümü veya bir bölümü, izin alınmadan veya kaynak gösterilmeden (intihal) yayımlanamaz.
Yazar(lar), -varsa- çalışmanın finansal kaynaklarını belirtmelidir.

Hakem Etiği
Hakem(ler); mutlaka aday makalenin hitap ettiği alanlarda uzman kimseler olmalıdır. Eleştirilerini objektif ve açık bir biçimde yapmakla yükümlüdür. Kendi kişisel çıkarları/görüşleri doğrultusunda hareket etmemeli, gerekirse hakemlik yapmayı kabul etmemelidir. Hakemlik sürecinde metinlerin kişiye özel olduğu göz önünde bulundurulup üçüncü şahıslarla paylaşılmamalıdır. Hakemlik sürecindeki aday makaleden kendi çalışmaları için bilgi aktarımı yapmamalı, herhangi bir akademik/kişisel çıkar gözetmemelidir. RET verecekleri aday makaleler için açık ve ayrıntılı gerekçeler bildirmelidir. Derginin bilimsel araştırma ve yayın etiği kurallarını da göz önünde bulundurmalıdır.

Editör Etiği
Editör(ler); aday makalenin konusuna uygun en az iki hakem atamakla yükümlüdür. Kör hakemlik sürecini dikkate alarak hakem(ler) ve sorumlu yazar arasındaki iletişimi sağlamalıdır. Hiçbir yazar ve hakem arasında ayrımcılık yapmadan ilişkilerini şeffaf ve objektif bir biçimde sürdürmelidir. Bulundukları konumu kendi bireysel ve akademik çıkarları doğrultusunda kullanmamalıdır. RET verecekleri aday makaleler için açık ve ayrıntılı gerekçeler bildirmelidir. Bilimsel araştırma, yayın ve hakem etiklerini de göz önünde bulundurmalıdır.

Hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz.

Creative Commons Lisansı                      Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

27232  

27418 Dergimize gönderilen çalışmalar Turnitin tarafından taranmaktadır.